Сусрет обновљивих извора енергије и уметности: Како креативност побољшава свест грађана о енергетској ефикасности

Europe in transition

Београд, Скопље – 23. април 2024 године

У Градском парку Скопље и на београдској Калемегданској тврђави, Кан Европа (CAN Europe) покренула је јавну кампању која се залаже за коришћење обновљивих извора енергије (ОИЕ) на локалном нивоу, са циљем покретања дискусије и подизања свести о потреби и могућности преласка са енергије засноване на угљу на обновљиве изворе, уз истовремено повећање енергетске ефикасности за све.

Овом приликом CAN Europe је представила интерактивно уметничко дело „Окретање“  аутора Александра Ефтимовског, које изазива интересовање јавности за међусобну повезаност животне средине, енергетске отпорности и људске креативности.

Изложбе наглашавају заједнички потенцијал Северне Македоније и Србије, као и ширег региона Западног Балкана, за потпуно коришћење обновљивих извора енергије и свеобухватну и праведну транзицију ка ефикасном и отпорноменергетском миксу, ” без употребе угља.

 

CAN Europe је кроз свеобухватну студију која анализира актуелне баријере пуне примене обновљивих извора енергије у Северној Македонији и Србији, наглашава да је постигнут напредак до одређеног нивоа у погледу усвајања институционалних и законодавних оквира, који имају за циљ коришћење обновљивих извора енергије у већој мери, али и даље постоје изазови у њиховој пуној употреби.

У потпуности израђено од рециклираних материјала, изложено уметничко дело које се састоји од интерактивне ветрењаче има за циљ да пренесе идеју кроз конкретан пример како се обновљива енергија може интегрисати у наш свакодневни живот.

 

Снагом ветра, ветрењача може у потпуности да напуни до пет различитих повезаних телефона истовремено, показујући практичности потребу да обновљиви извори енергије буду доступни у нашем свакодневном животу.

Упркос томе што недавно повећање броја пројеката обновљивих извора енергије   у Северној Македонији и Србији обећава, и даље постоји потреба за ефикаснијим управљањем и директном подршком за грађане који желе да постану прозјумери, угрожене потрошаче, енергетске заједнице и задруге сараднике како би се омогућило њихово учествовање у пројектима обновљивих извора енергије. 

 

Ово је кључно како би обе државе наставиле да напредују ка циљу успостављања енергетских система који се у потпуности заснивају на обновљивим изворима као и за тежњу ка праведној енергетскј транзицији која ће обезбедити да нико не буде запостављен.

Previous slide
Next slide

Погледајте документарни филм о изложби

RELATED NEWS_

Statement

Public Statement: A Social and Green Investment Plan for a prosperous and just transition

As organisations committed to tackling the multifaceted crises of our times – from climate change and biodiversity loss to the cost of living and energy independence – we call for a €1 trillion investment plan for people and the planet to be at the top of the agenda for future EU leadership. These challenges are largely an investment challenge, and EU funding is more needed than ever to mobilise and boost public and private financing of Europe’s resilience and competitive sustainability. Political parties’ manifestos all recognise this need. Now is the time to meet citizens’ expectations of a better future, invest in the transformation of our economy, and make good on the promises of the Green Deal. This statement presents our proposal for a Social and Green Investment Plan that would achieve these aims.

Read More »